لوله آلومینیومی
یکی از لوله های پر کاربرد در صنعت لوله آلومینیومی است از لوله های فلزی با پایه غیر آهنی به شمار میرود. این لوله ها فاقد عنصر آهن میباشند و با وزن کم استحکام و مقاومت به خوردگی بالایی دارند این فلز و آلیاژهایش به طور کلی به دو دسته ریخته گری Castable و کارپذیر Wrought تقسیم میشوند آلیاژهای ریختگی آلومینیوم به دلیل سیالیت مناسب برای ریخته گری قطعات مورد استفاده قرار می گیرند.
همچنین دسته کارپذیر آلیاژهای آلومینیوم که برای ساخت لوله های آلومینیومی مورد استفاده قرار می گیرد به هشت گروه اصلی از گروه 1000 تا 8000 تقسیم بندی میشوند. این گروهها از عناصر آلیاژی مختلفی تشکیل شده اند و خواص مختلفی دارند.
برای ساخت معمولا از آلیاژهای گروه 6000 استفاده میشود که قابلیت شکل پذیری بالایی دارند. پر کاربرد ترین آلیاژهای سری 6000 که برای لوله سازی مناسب هستند و در ساخت آن به کار می روند آلیاژهای 6061، 6063 و همچنین آلیاژ 6101 می باشند. لوله آلومینیومی 6061 از پر استفاده ترین آلیاژهای آلومینیوم به شمار می رود که دارای مقاومت خوب در برابر خوردگی و انعطاف پذیری بالاست. به طور کلی آلومینیوم یک فلز نرم و انعطاف پذیر و چکش خوار با چگالی 2.7 کیلوگرم بر متر مکعب است.
رنگ این فلز نقره-ای-خاکستری و منبع استخراج آن سنگ بوکسیت است. از این گونه لوله ها در رادیاتور فن کوئل لولههای انتقال سوخت و روغن در هواپیما و سیستمهای هیدرولیک کاربرد دارد.
روش تولید لوله آلومینیومی
برای تولید لوله آلومینیومی معمولا از روش اکستروژن استفاده می.شود در این روش بیلتها با آلیاژ مورد نظر در قالبهای چدنی ریخته میشوند. مقطع دایره ای شکل به خود بگیرند بیلت ها در دمای کمتر از نقطه ذوب پیش گرم میشود تا شکل پذیری آنها افزایش پیدا سپس در دستگاه اکسترودر قرار میگیرند.
در این دستگاه یک رام با فشار بیلتها را به جلو حرکت میدهد تا بیلت ها از یک قالب به شکل لوله عبور کند، با عبور از این قالب فولادی آلومینیوم به شکل لوله از دستگاه خارج میشود معمولا لولههای خروجی دچار تابیدگی هستند و برای از بین بردن خمیدگیهای لوله ابتدا و انتهای آن را با دستگاه خاصی میکشند تا لوله کاملا صاف شود.